Veiligheid op de weg

31 / 08 / 2021

Veiligheid staat boven alles, zeker bij St vd Brink. Wij werken onder andere samen met Veilig Verkeer Nederland. We geven lessen aan schoolgaande kinderen over de dode hoek van voertuigen, maar we zijn ook veel bezig met verkeerslessen met onze collega’s. Zo streven we naar een veilige situatie op de weg!

De dode hoek
Een dode hoek is de plek waar een bestuurder het slechtste of geen zicht op de weg heeft. Bij een vrachtwagen is dit veelal de hoek rechtsvoor. Wanneer de vrachtwagen een bocht in gaat komt er een grotere dode hoek aan de achterzijde van het voertuig. Voor de dode hoek geldt vijf meter voor- en achter de vrachtwagen blijven voor een fietser/ medeweggebruiker. Het is belangrijk dat de dode hoek constant in de gaten wordt gehouden en dat betekent veel anticiperen en controlerend rijden. Een taak die kennis, verantwoordelijkheid en concentratie vergt.Interne verkeersopleiding
Binnen St vd Brink besteden we veel aandacht aan de dode hoek. Zo is de dode hoek een onderdeel van het inwerkprogramma, worden de spiegels en camera’s bij het uitleveren van een nieuwe auto afgesteld en hebben we onze eigen spiegel afstelplaatsen. Tijdens de code 95 lessen bij St vd Brink wordt ook veelvuldig aandacht besteed aan de dode hoek. Code 95 is wat vroeger bekend stond als het chauffeursdiploma en door de verplichte nascholing speelt het onder andere in op veranderende systemen, gedrag en omgevingsfactoren.

Dode hoek lessen op scholen
Naast onze chauffeurs leren we schoolgaande kinderen bewust te worden van de dode hoek. We leggen kinderen uit wat je het beste kunt doen als je een (vracht) auto, bus of landbouwvoertuig op straat tegenkomt, bijvoorbeeld oogcontact maken met een chauffeur/mede weggebruiker. Ze mogen op de plek van de chauffeur zitten om een idee te krijgen van wat je ziet, maar vooral ook van wat je niet ziet. Op het gebied van veiligheid wordt ook aandacht besteed aan de laadklep. Als deze openstaat kun je hem slecht zien en kun je er tegenaan fietsen. Door dit alles uit te lichten, hopen we onze jeugd meer inzicht te geven in ons mooie beroep én bewust te maken van het verkeer om hun heen.

Na covid-19 worden de lessen op de scholen in regio Ermelo en Wormerveer weer opgepakt.

Rondleidingen bij St vd Brink
Naast de lessen, geven wij rondleidingen aan scholieren op het terrein van St vd Brink. We laten ze kennis maken met de werkmogelijkheden en geven een korte presentatie. Aansluitend bezoeken we het kantoor, de planning, de garage, de wasstraat en bekijken wat vrachtauto’s. Na afloop is er wat lekkers en te drinken in de kantine.