Ga naar content
St vd Brink
Gert-Jan Sijbring
Forbo

Al 110 jaar partners in transport

St vd Brink hecht zeer aan langetermijnrelaties met klanten. Een mooi voorbeeld is Forbo. Gert-Jan Sijbring, procurement Category Manager voor Forbo Flooring bv, vertelt hoe de samenwerking is ontstaan en waarom het nog steeds zo goed bevalt.

Een lange samenwerking

Forbo Flooring is ’s werelds grootste producent van linoleum, dat wordt verkocht onder de naam Marmoleum. Het begon in Krommenie waar Pieter Hendrik Sijpestijn in 1898 een contract tekende met de Schotse uitvinder van linoleum, Frederick Walton. Kort daarna richtte Sijpestijn de Nederlandsche Linoleumfabriek op. 

Sijbring: “Naarmate het bedrijf groeide, groeide ook de behoefte om het transport beter te regelen. In 1912 gaf Sijpesteijn een paar duizend gulden aan Knap senior, waarvan hij trekschuiten kon kopen om linoleum te vervoeren in Rotterdam en omstreken. Zo kon Knap van start en werden wij de eerste klant. Dat heeft een eeuw geduurd. Een aantal jaren geleden is Knap overgenomen door St vd Brink. Opgeteld doen we dus al 110 jaar zaken met elkaar.”

Fijndistributie en palletdistributie

“St vd Brink verzorgt de fijndistributie in Nederland en België voor onze linoleumfabriek in Assendelft en de palletdistributie voor Forbo Eurocol in Wormerveer, die lijm- en egalisatieproducten levert door heel Nederland. In beide gevallen gaat het om dedicated transport. St vd Brink rijdt met auto’s in onze huisstijl en waarin alleen onze producten worden vervoerd.”

Stevig, flexibel en klantgericht

“Voor ons is het belangrijk dat een bedrijf goed geëquipeerd, solide en toekomstbestendig is. Dat vraagt om een bepaalde omvang. Knap was wat kleiner; St vd Brink is een van de grotere transportbedrijven in Nederland. We willen dus een stevig fundament, maar tegelijkertijd mag de werkwijze niet in beton gegoten zijn. Want voor ons moet een transportbedrijf ook heel flexibel zijn, zodat we optimaal op de dagelijkse wensen van onze klanten kunnen inspelen.  

Een voorbeeld? Soms vergeet een klant een aantal Marmoleumrollen te bestellen, maar zit hij wel op een project met een harde deadline. Wij regelen dat de rollen er komen en St vd Brink speelt daar een belangrijke rol in. Ze denken constructief mee snappen heel goed wat klantgerichtheid is.”

Automatisch systeem, vaste chauffeurs én de kantelwip

“In de loop der tijd hebben we samen een goede werkwijze ontwikkeld. Een dag van tevoren geven wij halverwege de middag de planning door aan St vd Brink. Zij plannen vervolgens alle vrachtwagens en chauffeurs in. De meeste wagens staan op ons terrein. Met hulp van ons volledig geautomatiseerde systeem zorgen wij dat alle producten precies op volgorde van aflevering worden ingeladen.   

De volgende ochtend gaan de chauffeurs op weg naar de klanten. Om hun werk op de locatie zo min mogelijk belastend te laten zijn, hebben we met St vd Brink de kantelwip ontwikkeld. Met hulp daarvan zet de chauffeur de Marmoleumrollen in één keer rechtop buiten de wagen. Daarna zet hij ze op de steekwagen en rijdt ermee het pand in. Dat blijft nog steeds pittig, want het gaat wel om rollen van 150 tot 180 kilo.

Naast fysiek fit is het belangrijk dat een chauffeur beschikt over sociale skills én dat hij zorgvuldig omgaan met de producten, om beschadiging te voorkomen. De meeste chauffeurs rijden al heel lang voor ons. Ze zijn kind aan huis, weten precies hoe wij te werk gaan en wat wij van hen verwachten. Dat is een heel waardevolle USP.” 

Samen de energieambities waarmaken

“De samenwerking bevalt heel goed. Tegelijkertijd zijn we er ons van bewust dat je van beide kanten moet blijven werken om voorop te blijven lopen, zeker in de turbulente tijd waarin we ons nu bevinden. Vooral de energie-uitdagingen vragen om continu alertheid, afstemming en verbetering.  

Onze slogan is ‘creating better environments’. Dat nemen we heel serieus; die ambitie is letterlijk verweven met ons product. Linoleum is voor 97% een natuurproduct. Het materiaal is extreem duurzaam. Daardoor is Marmoleum ook zo gewild in omgevingen waarin vloeren zwaar belast worden, zoals scholen, ziekenhuizen en overheidsgebouwen. 

Om te blijven monitoren hoe milieuvriendelijk we zijn, werken we met een Life Cycle Analyse (LCA). Die meet en beschrijft de hele levenscyclus van een product, inclusief het transport. Daar rolt een ‘groenheidsscore’ uit. Die van ons is de hoogste in de markt en dat willen we zo houden. 

St vd Brink draagt daaraan bij door te zorgen dat de vrachtwagens state of the art zijn. En door samen goed af te blijven stemmen, zorgen we dat de handling zo beperkt mogelijk is, dat elke wagen zoveel mogelijk een volle lading heeft en nooit meer kilometers rijdt dan nodig.”

Misschien is dit ook interessant voor u

0%
Samen op weg...